Veel gestelde vragen - Violinde
15678
page-template-default,page,page-id-15678,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-17.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.6,vc_responsive

Veel gestelde vragen

Hoe vraag ik kinderopvangtoeslag aan? 

Op de site van de belastingdienst vind je alle informatie over toeslagen. Er wordt ook uitgelegd hoe je kinderopvangtoeslag kunt aanvragen via Mijn Toeslagen met je DigiD. Kom je er niet uit? Neem contact met ons op, we helpen je graag.

 

Hoeveel kinderopvangtoeslag kan ik krijgen?

Op de website van de belastingdienst vind je een handige rekentool. Zo kun je precies uitrekenen hoeveel toeslag je kunt krijgen.

 

Waarom krijg ik ook in de vakantie een factuur van Violinde, terwijl mijn kind alleen in schoolweken gebruik maakt van de opvang? 

Als je een contract hebt voor de BSO of voor de peutergroep zonder schoolvakanties, dan rekenen we de uren in de vakantie niet mee. We tellen de uren van 40 schoolweken bij elkaar op en verdelen de uren dan over 12 gelijke maandelijkse termijnen. Hierdoor betaal je elke maand hetzelfde bedrag. Dat is handig, omdat de kinderopvangtoeslag ook in 12 gelijke maandelijkse termijn wordt uitbetaald. Heb je een contract met vakantieopvang? Dan werkt het dezelfde manier. We rekenen 47 weken per jaar. Violinde is 5 weken per jaar gesloten. Deze weken worden niet doorberekend.

 

Ik werk niet in loondienst, kom ik dan toch in aanmerking voor kinderopvangtoeslag?

Ook als je als zelfstandig ondernemer werkt, als freelancer of artiest of bijvoorbeeld via het uitzendbureau, kun je in aanmerking komen voor kinderopvangtoeslag. Meewerken in de onderneming van je partner, zelfs zonder vergoeding, is voor de toeslagen ook voldoende. Ook wanneer je bijvoorbeeld in een re-integratietraject zit, een erkende beroepsopleiding volgt of een inburgeringscursus doet, kan het zijn dat je in aanmerking komt voor kinderopvangtoeslag. Weet je niet zeker of je recht hebt op kinderopvangtoeslag, neem dan contact op met de belastingdienst.

 

Ik stop met werken, tot wanneer heb ik recht op kinderopvangtoeslag?

Als je stopt met werken, heb je in elke geval, vanaf 2018, nog 3 maanden recht op kinderopvangtoeslag. Heb je in hetzelfde kalenderjaar, voor deze 3 maanden ook gebruik gemaakt van kinderopvang? Dan kan het handig zijn om even te kijken of er toen gebruik gemaakt is van alle uren waar je recht op had (namelijk 140% van het aantal uren van de ouder die de minste uren werkt). Stel dat je minder uren hebt gebruikt dan waar je recht op had, dan mag je deze nog gebruiken in hetzelfde kalenderjaar. De belastingdienst bekijkt achteraf voor het hele jaar naar de gewerkte uren in dat jaar. Op de site van de belastingdienst vind je meer informatie en worden ook voorbeelden gegeven.

 

Wanneer moet ik kinderopvangtoeslag aanvragen? 

Vraag de toeslag uiterlijk aan binnen 3 maanden nadat je kind voor het eerst naar de opvang gaat, ander loop je toeslag mis. Je kunt de toeslag ook al aanvragen in de maand voordat je kind start bij Violinde. Vaak loopt de uitbetaling van de toeslag van ongeveer gelijk met de incasso door Violinde. Je kunt de toeslag aanvragen via Mijn Toeslagen met je DigiD.

 

Ik moet toeslag terugbetalen, hoe kan dat? 

Toeslagen worden door de belastingdienst uitbetaald als voorschot. Als er iets wijzigt in je inkomen of bijvoorbeeld de uren waarop je kind naar Violinde gaat, kan dat gevolgen hebben voor de hoogte van de toeslag. Je moet dit zelf in de gaten houden en wijzigingen doorgeven aan de belastingdienst. Doe je dit niet, dan gaat de belastingdienst achteraf controleren. Als blijkt dat je teveel toeslag hebt gekregen, moet je dit terug betalen. Dit geldt omgekeerd overigens ook als je bijvoorbeeld meer uren hebt afgenomen. De belastingdienst betaalt dan het verschil alsnog uit op het moment dat de aangifte inkomstenbelasting binnen is. Ook in dat geval is het mogelijk om de toeslag tussentijds aan te passen, daarvoor moet je ook weer zelf een wijziging indienen.

 

Ik heb geen recht op toeslag, wat nu?

Vanaf 1 januari heb je mogelijk recht op een subsidieplaats, als je kind gebruik wil maken van de peutergroep. Helaas geldt deze regeling niet voor de BSO.

 

*De informatie op deze website is uitsluitend bedoeld als algemene informatie. Er kunnen geen rechten aan de informatie op deze website worden ontleend. Hoewel Violinde zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze website en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan Violinde niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie.